Varicik sushira
Katona Gyula 2006.07.06. 11:13
Elszr a legfontosabb, de legkevsb izgalmas recept, a rizs.
Br a szakcsknyvek szerint mindenfle rizst hasznlnak, gyakorlatban azonban majdnem kizrlag csak fnyezett rizst. Mint mr reklmoztam, a kk SOS rizs szerintem ilyen, br rrva nincs.
Elszr megmossuk a rizst, st alaposan meg is kell drzslni a markunkban. Akkor j, ha az bltvz mr nem fehr. Lentjk a vizet s kimrjk a fzvz mennyisgt. Ez alapveten 1.2-szer a szraz rizs trfogata, de kevs rizshez, nagyobb lbosban kicsit tbb kell. Ebben a vzben flrt ztatjuk, majd egy vastag alj lbosban elbb kzepes lngon addig fzzk, amg a vz lecskken a rizs szintjig. Ekkor nagyon kis lngra lltjuk s mg 10-15 percig fzzk letakarva egy jl zr fedvel, amit nem emelgetnk. Kikapcsolva lngot mg 10 percig llni hagyjuk.
A j rizs nem nagyon ragads, pp csak annyira, hogy plcikval fel lehessen emelni egy kis adagot. Nem kell hozz sem s, sem olaj.
me a varicik sushira: A Nigiri-sushi s a sashimi inkbb eltelnek szmt, a tbbi kitesz egy nll tkezst pr kiegsztvel.
A fentiek szerint megfzzk a rizst, de nem kell ztatni eltte. Elvileg kellene bele fzni egy kis kombut (moszat) s 2 ek szakt, de ezeket nyugodtan ki lehet hagyni. Ha ksz a rizs, mg melegen hozzkevernk ecetet s cukrot. Ha a szraz rizs 3 dl volt, akkor 3 ek 10 szzalkos ecet s 1 ek cukor kell. Egyes szakcsknyvek szerint 1 kk s is kell hozz, de n nem szoktam. Jl elkeverjk s kihtjk de nem tesszk htbe.
Ez az amit igazbl sushinak ismernek vilgszerte, kis rizshenger, tetejn elssorban nyers hallal. Ezt mr rszleteztem korbban. Nem rszleteztem a viszont a rntottsat, ami igen npszer. Nem teljesen kznsges rntottrl van sz. 4 tojst felvernk 1 tojsnyi dashival, 1 kk cukorral. A keverk harmadbl (japnban tglalap alak) serpenyben vkony lepnyt stnk, amikor majdnem ksz, feltekerjk a serpeny egyik vgbe, jabb harmadrsz tojst ntnk hozz s azt is megstjk, rtekerjk az elz tekercsre, s mg egyszer a harmadik rsszel. Ha ksz, alufliba tekerve kihtjk. Elvileg egy 2x4 cm-es tekercset kapunk, ebbl vgunk szeleteket s a rizsre egy vkony nori cskkal erstjk. Nem knny megcsinlni, de nagyon mutats. De az ze fontosabb, szerintem lehet sima omlettet stni, s abbl vgni darabokat. Kis lngon kell csinlni, ne legyenek barna foltok rajta. Hozztartozik az igazsghoz, hogy a legtbb japn hziasszony ezt kszen veszi a boltban.
[Nigiri-sushi s gari] ![\includegraphics[height=6cm]{nigiri.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img52.png) [Temaki-sushi]
Sz szerint kzzel csinlt sushi. Vagyis az asztalra tett hozzvalkbl csinlja mindenki magnak, igaz ms formtumban. Vesznk egy kb. 10x10 cm-es nori lapot. Tesznk r kis sushi rizst, bele egy halat pl., tekercset vagy inkbb kis tlcsrt formlunk belle s wasabival elkevert szjaszszba mrtogatva megesszk. A hozzvalk ugyanazok, mint a sushinl, de lehet mg adni 3x3x10 mm-es uborka cskot, jgcsapretek csrt, passzrozott nyers halhst, pirtott szezmmagot is.
Tekert sushi. Ennek is fleg a formja klnbzik. A fenti hozzvalkbl kisebb vagy nagyobb tekercseket csinlunk s abbl 1cm-es szeleteket vgunk. Egy nagy nori lapot kitertnk, szttertnk rajta sushi rizst, rtesznk valami halflt, vagy akr csak uborkt s feltekerjk. A tekershez van egy clszerszm. Bambusz plcikk egyms mell vannak ktzve egy lapp, ami csak az egyik irnyban hajlik. Ezzel lehet szp egyenletes tekercseket csinlni. A KIKA-ban rultak hasonlt tnyr altt gyannt.
[Maki- s inari-sushi] ![\includegraphics[height=6cm]{maki.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img56.png) [Sashimi]
Ez az, amikor a rizst elhagyjk s csak a nyers halat s egyebeket eszik. Itt is szinte brmi szba jn elvileg, ami nyers s tengeri. Hal, rk, kagyl, tengeri sn, tintahal, kavir. A halak kzl legkedveltebb a maguro (tuna azaz tonhal), ami egy 1-3 mteres tengeri hal, sttvrs hssal. (Magyarul sok minden mst is tonhalnak hvunk.) rdekes, hogy Japnban a halaknak is klnbz rszeit kln ruljk, mint nlunk a marhafelslt, vagy a sertsoldalast. Egy msik kedvenc a tai (sea bream azaz tengeri keszeg), egyszer lttam a TESCO-ban. Itthon igazbl csak a lazacot tudom ajnlani, illetve a lepnyhalat. J mg a tintahal, amit kiengeds utn jl kiztatunk, vagy a kavir. Az itthon kaphat friss kagylk kzl csak az osztriga tnik elg jnak. Mindenbl kb. 0,5x2x4 cm-es cskokat vgunk. Tlalsnl a szeleteket reszelt jgcsapretek gyra tesszk, amit megenni is j a maradk szszba mrtva. A halakat wasabival kevert szszba mrtva bekapjuk. Br nem lttam Japnban, lltlag nyers marha- s lhst is esznek gy sushinak. Blsznnel rdemes kiprblni. gy is lehet, hogy egy darab blsznt egyben csak addig grilleznk, amg kvl vilgosbarna nem lesz s ezt felszeletelve esszk.
Azaz szrt sushi. Ez a legegyszerbben elkszthet. Egyszemlyes adagokat ksztnk belle. Egy kzepes tlkban (eredetileg lakkozott fadobozban) elsimtunk egy j adag sushi rizst, amire rszrunk, ill. inkbb szpen elrendeznk mindenfle rvalt a fentiek kzl, halat, tintahalat, kavirt, ftt rkot. Ezenkvl tehetnk r vkonyra szeletelt, enyhn cukros, ecetes vzben 10 percig ftt ltuszgykeret is, prolt shiitake gombt (hidegen), uborkt. Ami viszont szinte ktelez, hogy megszrjuk rntottbl csinlt nagyon vkony cskokkal (a fenti keverkbl most nagyon vkony lapokat stnk s felvagdossuk, mintha megreszeltk volna) s felaprtott norival. Ugyancsak wasabis szjaszszba mrtogatva esszk. Van olyan vltozat is, amikor a rizsre csak egyfle feltt megy norival megszrva. Ilyenkor r is lehet nteni a szszt.
[Chirashi-sushi] ![\includegraphics[height=6cm]{chirashi.ps}](http://www.cs.bme.hu/~kiskat/beszamolok/img59.png) [Gari]
Ez a kisfiam kedvence. Kicsit macers elkszteni, de rdekes, des. 2 kocka friss tofubl 5mm vastag szeleteket vgunk, amiket olajban kis lngon halvny barnra stnk. Az llagnak a vkony omlettre kell hasonltani. Az egyik lhez kzel levgunk egy cskot s kis tasakot kpeznk. A slt tofut forr vzbe mrtjuk 30 msodperce, hogy lejjjn a felesleges olaj. Utna 7dl vz, 1 dl cukor s 2 ek mirin (vagy bor) keverkben 5 percig forraljuk. Hozzadunk 6 ek szjaszszt s kis lngon lefedve addig fzzk, amg a vz 80 szzalka el nem f. gy a tofu tasakok egy des ragads szszban sznak. A tasakokat megtltjk sushi rizzsel, amibe lehet fekete szezmmagot is keverni. Ezt nem kell wasabis szszba mrtani, lehet viszont mg mrtogatni a maradk des szszba.
Ezt a savanytott gymbrt eszik minden fajta sushi mell. Lehetleg fiatal gymbr gykeret vesznk, meghmozzuk s hajszl vkony szeletekre vgjuk. Ez bizony nem egyszer, de lehet ksrletezni. Felforralunk 3 ek vizet, 9 ek gyenge ecettel, 2 kk sval s 6 ek cukorral, kihtjk. Felforralunk 2 liter vizet s 1 percre beletesszk a gymbrt, leszrjk, szttertve kihtjk s kevs sval megszrjuk. Beletesszk egy vegbe s rntjk az ecetes lt. Htben hosszan elll. Ha sikerlt fiatal gymbrt venni, akkor rzsaszn lesz. A Rkczi tri knai boltban lehet kszen is venni (elg drgn). Knnyen felismerhet, halvny rzsaszn. A polcon mellette lev stt rzsaszn gymbr ms, arrl majd ksbb.
|